Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🥶 543 koelboxen in 🏬 8 webshops

Meer weten over koelboxen

Je overweegt de aanschaf van een koelbox? Je wilt weten wat de voor- en nadelen zijn van verschillende types koelboxen? Wij zetten voor jou de meest gestelde vragen over een koelbox graag op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Passieve koelboxen

De passieve koelbox is verreweg het meest voorkomende en meest bekende type koelbox. Deze houdt etenswaren en drinken langer koel. Vaak wordt de passieve koelbox gevuld met koelelementen of met ijs. Dubbelwandige isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelbox maar heel langzaam stijgt. De passieve koelbox is vooral geschikt als er geen stroom in de buurt is of als je de box gemakkelijk mee wilt nemen. Dit is de perfecte koelbox voor een dagje naar het strand, bij het vissen of bij een picknick in het park.

Bekijk en vergelijk passieve koelboxen hier

Voordelen:

 • Makkelijk mee te nemen
 • Geen stopcontact nodig

Nadeel:

 • Uiteindelijk warmt de koelbox op

Actieve koelboxen

De actieve koelbox houdt eten en drinken niet alleen koel, maar kan door actieve koeling – vergelijkbaar met een koelkast – de inhoud nog verder afkoelen. Bij de actieve koelboxen uit ons assortiment wordt aangegeven wat het koelvermogen is: bijvoorbeeld 15 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Actieve koelboxen zijn geschikt wanneer er een (auto-) stopcontact in de buurt is. Geschikt voor gebruik in auto’s, in caravans of op de boot.

Bekijk en vergelijk passieve koelboxen hier

Voordelen:

 • Makkelijk om etenswaren en drinken te koelen
 • In vergelijking met een koelkast makkelijk draagbaar

Nadeel:

 • Stopcontact nodig

Welke koelbox heb ik nodig?

De keuze voor een koelbox hangt af van een groot aantal factoren. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is, of je wilt dat de koelbox actief of passief koelt.

De actieve koelbox houdt niet alleen etenswaren koel, maar kan deze ook afkoelen door warmte uit de koelbox af te voeren. De passieve koelbox, het meest voorkomende en eenvoudigste type, kan etenswaren en dranken koel houden. De passieve koelbox maakt vaak gebruik van koelelementen. Je kent ze vast wel als die lichtblauwe plastic dingen die bij iedereen in het vriesvak liggen. Ook een koeltas is een passieve koelbox maar deze is vaak niet dubbelwandig en de binnenzijde van de koeltas maakt vaak gebruik van een metaalfolie om te kunnen isoleren. Actieve koelboxen zijn in 99% van de gevallen aangesloten op stroom.

Andere belangrijke aspecten bij de keuze van een koelbox zijn de inhoud en afmetingen. Kan er bijvoorbeeld staand een flesje gekoelde rosé in meegenomen worden, of moet die liggen? Houd er bovendien rekening mee, dat in een passieve koelbox meestal koelelementen worden geplaatst om hem langer koel te houden. Ook deze nemen ruimte in, ruimte die dus ten koste gaat van de cola, wijn en sandwiches.

Let in ieder geval op het volgende:

 1. Wat is de inhoud van de koelbox?
 2. En wat zijn de afmetingen?

Voorbeeld:

Een actieve koelbox heeft een koelvermogen van 20 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Dat wil zeggen dat als de koelbox in de caravan staat en de temperatuur in de caravan is 25 graden, deze koelbox tot minimaal 5 graden kan koelen. Dat lijkt koel genoeg, maar houd er rekening mee dat, als jouw caravan in de zon staat, de temperatuur al gauw kan oplopen tot een graad of 30. Nu heb je dus ineens een probleem als je er vlees of vleeswaren in wilt bewaren.

Een andere belangrijke overweging is het stroomverbruik van jouw actieve frigobox. Als je de koelbox overwegend wilt gebruiken met de sigarettenaansteker in de auto, dan kan een hoog stroomverbruik van de koelbox ineens uitmonden in een lege accu en startproblemen.

Ook het geluidsniveau van de koelbox is iets om bij stil te staan. Gebruik je de koelkast overwegend in de buitenlucht, dan zal dit van ondergeschikt belang zijn. Maar wat als je de koelbox aan het hoofdeind van het kampeerbed heeft staan? Hoe goed slaap je dan, als de koeling om de zoveel minuten aanslaat en je van de welverdiende vakantierust wordt beroofd? Al deze afwegingen zul je moeten maken als je een koelbox wilt aanschaffen.

En let bij actieve koelboxen ook nog op:

 1. Let op het koelvermogen
 2. Houd rekening met het stroomverbruik
 3. Houd rekening met het geluidsniveau
❄️ Koelbox Expert
Logo