Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🥶 543 koelboxen in 🏬 8 webshops

Alles over actieve koelboxen

Een actieve koelbox houdt niet alleen het eten en drinken koud, maar kan deze ook actief afkoelen. Actieve koelboxen zijn vooral geschikt wanneer er een stopcontact in de buurt is: bijvoorbeeld in de auto, in de buurt van de caravan of op de boot. Bij de koelbox-expert vind je de volgende 3 typen actieve koelboxen:

Elektrische koelboxen

De thermo-elektrische koelbox maakt geen gebruik van koelvloeistoffen of -gassen maar werkt met Peltier effect. Dit effect ontstaat wanneer twee verschillende metalen reageren op stroom en een warmteverplaatsing op gang brengen. De warmteverplaatsing zorgt ervoor dat de warmere lucht uit de koelbox wordt verdreven en de koelbox dus niet alleen koel blijft maar ook actief inhoud kan koelen.

Niet alle thermo-elektrische koelboxen hebben dezelfde koelcapaciteit. Let u bij de aanschaf van dit type, en bij alle andere actieve koelboxen uiteraard ook, op de maximale koelcapaciteit ten opzichte van de buitentemperatuur. In het voorjaar kan een koelvermogen van 16 graden voldoende zijn, aan de Spaanse Costa’s heeft u echter nog steeds lauwe cola en bedorven ham in uw koelbox liggen.

+ Houdt niet alleen koel, maar koelt ook actief

+ Zeer geschikt als autokoelbox

-Moet aangesloten worden op het stroomnet

Absorptie-koelboxen

Het koelsysteem van dit type koelbox maakt gebruik van 2 types vloeistoffen; een koelvloeistof en een absorptievloeistof. Hoewel de term maar weinig mensen echt bekend voorkomt, is dit het simpele principe van transpireren. Door warmte op te nemen verdampt een vloeistof en die verdamping zorgt voor koeling. Als de koelmachine vacuüm is, kan water namelijk tot een temperatuur van 0 graden verdampen. De meeste koelboxen werken met water als koelmiddel. De volgende keer dat u de hond met zijn tong uit de bek ziet hijgen, weet u dat hij dus gebruik maakt van het absorptie-koelingsprincipe. Het voordeel van de absorptie koelbox, is dat hij weinig tot geen geluid maakt en onderhoudsarm is. Nu u weet hoe absorptie koeling werkt, kijkt u nooit meer hetzelfde naar uw hijgende hond in de volle zon.

+ Kan aangesloten worden op netstroom (230V), de sigarettenaansteker in de auto (12V) of op gas.

+ Maakt weinig tot geen geluid

-Minder makkelijk mee te nemen

Compressor-koelboxen

De compressor-koelbox werkt op dezelfde manier als uw koelkast thuis. Dit type koelbox maakt, in tegenstelling tot de absorptie koelbox, gebruik van één vloeistof. De compressor van de koelbox is een warmtepomp. Dit betekent dat verdampte koelvloeistof in het koelelement warmte aan de omgeving onttrekt. Vervolgens wordt de verdampte koelvloeistof via een gesloten systeem naar de compressor geleid. Daar worden de gassen samengeperst tot een vloeistof, waarna de vrijgekomen energie voor de koeling zorgt. De compressor koelbox kan worden gezien als de sterkste koeler onder de koelboxen. De compressor koelbox beschikt namelijk over een zeer goede koelfunctie. Zo kan hij temperaturen van +10° C tot -18° C bereiken. Hij kan dus zowel koelen als bevriezen. Nadeel van de compressor koelbox is, dat hij relatief veel geluid produceert door de compressor.

De meeste elektrische koelboxen in het assortiment van koelbox-expert zijn voorzien van een 12/24 Volt aansluiting, zodat u ze ook in de caravan kunt gebruiken en in kunt pluggen in de aanstekeraansluiting van uw auto.

+ De sterkste koeler onder de koelboxen

+ Geschikt voor caravans en auto’s

-Maakt relatief veel lawaai

❄️ Koelbox Expert
Logo